Zasady przechowywania żywności są niezwykle ważne, by zachować własne zdrowie i cieszyć się świeżością danych produktów spożywczych na dłużej. W ich przestrzeganiu istotne są przede wszystkim trzy kwestie. Pierwsza to miejsce, w jakich przechowuje się gotowe potraw bądź półprodukty niezbędne do ich przyrządzenia. Druga to temperatura miejsca, w jakim są przechowywane a trzecia to termin przydatności żywności.
Miejsce, w jakim trzyma się produkty spożywcze będzie zależne od ich rodzaju. Niektóre wymagają chłodu więc idealne będą urządzenia chłodnicze Hendi. Inne należy umieścić w temperaturze pokojowej, ale za to w ciemnym miejscu, bez dostępu do światła. Wiele zależy od tego, z jakich produktów są wykonane potrawy. Te mięsne czy z wykorzystaniem nabiału zawsze trzyma się w lodówce. Te owocowe czy warzywne mogą zachować świeżość bez jej wykorzystania. Uznaje się jednak, że każdy przetworzony już produkt warto schłodzić – wtedy można go spożywać przez kolejnych kilka dni. Niektóre potrawy tracą swoją świeżość już w jeden dzień po skomponowaniu.
Pamiętajmy, że liczy się też data ważności do spożycia. Każdy producent ma obowiązek umieścić taką informację na swoim produkcie. Nie można spożywać żywności, która datę tą przekroczyła. Dotyczy to zarówno produktów gotowych do spożycia od razu jak i tych, które muszą być poddane jakiejkolwiek obróbce. Jedzenie tego rodzaju nie nadaje się też do zamrożenia.