Praktycznie wszystkie produkty spożywcze nadają się do zamrażania. Poszczególne rodzaje żywności mogą być jednak przechowywane w zamrażarce tylko przez określony czas. Jeśli będą mrożone zbyt długo, mogą nie nadawać się do konsumpcji – stracą smak, aromat, właściwą konsystencję.
Przede wszystkim, temperatura mrożenia nie powinna być niższa aniżeli -18 stopni Celsjusza. Trzeba również pamiętać, że dania wcześniej gotowane mogą być przechowywane w zamrażarce o wiele krócej aniżeli produkty surowe. Co więcej, potraw nie należy mrozić, jeśli są jeszcze ciepłe a raz rozmrożonych, nie wolno zamrażać ponownie.
Samo wykorzystywanie zamrażarek jest bardzo korzystne. Wiedzą o tym doskonale kucharze lokali gastronomicznych, którzy stosują zamrażarki skrzyniowe czy szufladowe do przechowywania półproduktów w długim okresie czasu. Eksperci przypominają natomiast, że pewne grupy produktów można mrozić tylko przez określony czas. Dotyczy to między innymi warzyw. Okazuje się, że mrozić warzywa można, ale po pierwsze nie wszystkie, po drugie z różnym terminem poddawania ich takiej obróbce termicznej. Tym samym, warzywa twarde mogą być mrożone maksymalnie do 6 miesięcy zaś te miękkie nie dłużej niż 1 rok. Mrozić nie powinno się w ogóle na przykład pomidorów, rzodkiewek czy sałaty.