Chociaż cydr znany jest na całym świecie od wieków to w Polsce swoją popularność dopiero zaczyna zdobywać. Ten niskoalkoholowy napój jabłkowy nie tylko coraz częściej gości na polskich stołach, ale jest u nas także produkowany.
Tak naprawdę nie ma w tym nic dziwnego bowiem kto jak nie Polska posiada najlepsze jabłka?
Cydr w Polsce był do tej pory mniej popularny bowiem nasi rodacy z uwielbieniem wypijali piwo bądź mocny alkohol. Co więcej, wielu z nas uważało go za musujące wino owocowe z niższej półki i dopiero w czasach, kiedy triumfy świecą piwa regionalne Polacy docenili również cydr.
Cydr, który zaczął być produkowany w Polsce, z naszych rodzimych jabłek szybko staje się hitem – przykładem może być Cydr Dzik, który dostępny jest już w lokalach na terenie nie tylko Warszawy, ale i innych miast Polskich, takich jak Kraków czy Zamość.
Jeśli jeszcze nie próbowałeś rodzimego cydru, produkowanego tylko z polskich jabłek, według tradycyjnych receptur koniecznie udaj się do jednego z lokali. Pamiętaj jednak, by cydr pić zawsze lekko schłodzony – tak smakuje najlepiej.
Na koniec podamy jeszcze nie co statystyk. Okazuje się, że o ile w zeszłym roku w Polsce wyprodukowano tylko 2 miliony litrów cydru tak w tym będzie go aż 15 milionów litrów. Warto jeszcze dodać, że nasz kraj produkuje każdego roku aż 3 miliony ton jabłek – jest więc z czego tworzyć doskonały cydr.